Besinler ve Diş Çürüğü

Yediğimiz yiyecekler ağız içerisinde tek başlarına çürük yapmazlar.Faydalı besinler vücudumuza yararlı olsalar da ağzımızdaki bakterileri de beslerler. Asit salgılaması olur ve sonra çürüğe dönüşür. Özellikle karbonhidratlar bakterileri beslerler.Şekerler ve pişmiş nişastalar olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Unlu ürünler örneğin; kek,kurabiye vs. yiyecekler bir bardak sütten daha zararlı değildirler. Makarna ve pişirilmiş nişasta daha çok bakteri üretir. Son çalışmalar bazı şekerli gıdaların ekmek kurabiye gibi.. potansiyel olarak daha zararlı olduğunu, çürük oluşumunu önleyeceği düşünülen meyvelerin de (elma, muz gibi) aslında öyle olmadıklarını ortaya çıkarmıştır.

Bakterilerin en büyük zevki yemektir.

 Yiyecekler ve çürük konusunda en önemli faktör; ne kadar sıklıkla yiyoruz ve ne kadar ağzımızda kalıyor. Bakteri üretmek için besinler önemli faktör oynar. Arabamızın deposunda az yakıt olsa da çalışır. Bakterilerde bunun gibidir. Az yemek yendiğinde bile bakteriler aktif hale gelirler.

 Karamel yapışkan bir yiyecektir. Evet doğru dişlerimize yapışıp kalırlar. Fakat pişirilmiş nişastalar kek kraker ve patates cipsi gibi gıdalar çiğnendiğinde aktif hale gelirler. Karamelden daha fazla yapışıp daha çok bakteri üretirler. Bu gıdalar tükürükle çözünmez, basit şekere dönüşüne kadar da dişlerimizin üzerinde bakteri üretmeye devam ederler. İster kraker yiyelim istersek şeker bir içeceği yavaş yavaş yudumlayalım ikisi de aynı şeydir. Her durumda dişlerimiz uzun süre zararlı bakterilere maruz kalmış olurlar.