Beyazlatma

Diş renklenmesi olduğunda iyi fırçalama yapılsa bile dişlerin rengi değişmez. Diş temizliği işleminden farklı olarak diş beyazlatma işlemi yapılır. Diş taşları ve diş lekeleri düzenli yapılan diş temizliği işlemi ile giderilmektedir. Genellikle senede bir defa düzenli diş temizliğ önerilir. Diş temizliğinde dişle ve diş eti birleşme alanlarındaki bakteri plağı ve diş taşları uzaklaştırılır. Diş eti sağlığı için önemli olan diş taşı temizliği dikkatli ve kurallara uygun bir şekilde uygulandığnda diş eti sağlığınızı yeniden kazanırsınız.

Diş beyazlatma işleminin diş temizliğinden ayrı bir işlem olduğunu belirtmiştik. Evde ve diş kliniğinde uygulanan beyazlatma işlemi ile dişin rengi değiştirilir. Daha beyaz diş isteyen hastalar için uygulanan estetik amaçlı bir işlemdir. Diş beyazlatma hakkında da toplumda zararlı olduğuna dair kanı ve düşünceler vardır. Tamamen asılsız olan bu yanlış kanı nedeni ile diş beyazlatmadan sarı dişler ile yaşamını sürdüren hastalar doğru bilgiye ulaştıklarında bu işlemi gönül rahatlığı ile uygulatmaktadırlar.

Dünya Sağlık Örgütü, Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık Bakanlığı, Amerikan Diş Hekimleri Birliği gibi kuruluşlardan onay alınarak kullanıma sunulan diş beyazlatma ürünlerinin diş salığına ve genel sağlığa herhengi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Kullanılan malzeme genellikle karbamid peroksit veya hidrojen peroksit içerir. Diş hekimi kontrolünde klinklte uygulanan diş beyazlatma işleminde kontrollü ışık kaynağı kullanılır. Diş eti üzeri örtücü ile kapatılır ve ürünün özelliklerine uygun bir süre ilaç dişe tatbik edilir. Bu maddeler 45 dakika süreyle ışık verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor. Bu uygulamada dişeti ve dokular özel koruyucularla korunduğundan zarar görmüyor. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişiyor. 

İki farklı beyazlatma yöntemi var demiştik. Diğer beyazlatma yöntemi ev tipi beyazlatma yöntemidir. Diş hekimi tarafından dişlerinizin üzerine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içerisine ilaç koyulur ve dişlerin üstüne yerleştirilir. Hekiminizin size önereceği şekilde ortalama iki ile sekiz saat süre ile bu plağın takılması gerekiyor.

Dişlerinizin beyazlatma işlemi için uygun olup olmadığını öğrenmek için diş hekimi muayenesi gerekir. Her kişide diş yapısı gözeneklerve yüzey şekli farklılık gösterebilir. Mevcut diş renginin ne jkadar dağişeceği ile ilgili ortalam bir fikir sahibi de olabilirsiniz.